צמחי מרפא יכולים לשפר את מערכת החיסון

למספר צמחים יש פעילות המגבירה את תפקוד מערת החיסון

טיפול במערכת החיסון

מערכת החיסון היא המערכת המגנה על הגוף מפני מחלות וגורמיהן – כחיידקים, נגיפים, טפילים ותאים זרים.
המערכת מורכבת מתאים הנמצאים בדם – כתאים לבנים (לויקוציטים) ובאיברים שונים כבלוטת ההרת (תימוס), מוח העצם, מערכת הלימפה (צינוריות וקשריות הלימפה) והטחול.
ברפואה המודרנית הולכת ומתפשטת הגישה של מניעת מחלות ומערכת החיסון הייתה הראשונה מבין המערכות שלטיפול בה נבחנו צמחים שונים.

להלן הרשימה הבסיסית של צמחים חשובים שמהם הופקו חומרים שהוכחו מדעית כמחזקים את מערכת החיסון.

קדד קרומי Astragalus memvranaceus

שורש קדד קרומי ממשפחת הפרפרניים, היה ידוע בשימוש לחזוק מערכת החיסון כבר בסין העתיקה ושמו המקורי "Huang-chi". ידוע בפעילותו האנטי-חיידקית ונטי-נגיפית, בעיקר במקרים של דלקות מנגיף ההרפס (שלבקת), נגיף האפשטיין-בר EBV הגורם ל"מחלת הנשיקה" – מונונוקלאוזיס זיהומית ונגיף השפעת.
במחקרים הוכחה פעילותו להגברת תאי ההרג הטבעיים Natural killer cells החשובים בהתמודדות הגוף עם גורמי המחלה.

קיפודנית – אכינאציאה Echinacea

צמח ממשפחת המורכבים, שמקורו בצפון אמריקה והוא בעל פעילות מופלאה, בטוח וחסר תופעות לוואי, בעל השפעה אנטי-חיידקית ואנטי-נגיפית ותורם לחיזוק מנגנוני ההגנה של הגוף.
שלושת מיני הקיפודנית:
קיפודנית ארגמנית Echinacea purpurea
קיפודנית צרת עלים Echinacea angustifolia
קיפודנית חיוורת Echinacea pallida

החומר הפעיל הוא אכינצואיד, חומר המאפשר ריפוי דלקות שונות וכן חומרים פעילים כפוליסדרים, אלקילאמידים ופוליפנולים. הצמח היווה מקור למחקרים רבים בעקבות פעילותו בעידוד מערכת החיסון ובמניעת תחלואים שונים כמו לדוגמה: תחלואי החורף, וכמגרה מנגנוני חיסון במחלות זיהומיות ובמצבים של מחלות הסרטן.

פעילותו:
1. שיפור ייצור האינטרפרון – חומר הנוצר בגוף ומהווה את הבסיס למלחמה בזיהומים ע"י הגברת פעולת הפאגוציטים.
2. הפעלה של תאי הדם הלבנים, נאוטרופילים ומונוציטים ועלייה במספר הלימפוציטים T, בעלי יכולת הזיהוי של גורם זר "לתפסו" ו"להשמידו".
3. פעילות אנטי-נגיפית ספציפית בעיקר נגד נגיפי השפעת והשלבקת (הרפס).
4. הפעלת מנגנון ה"הריגה" ע"י עידוד פעולות הגרנולוציטים והמקרופגים. ועוד פעולות רבות הקשורות למערכת החיסון של הגוף. הצמח זמין וניתן בצורות שונות לילדים ולמבוגרים כאחד ובמינונים משתנים בהתאם לגיל, למשקל ולמחלה. פעמים רבות מופיע בתרכובות שונות עם פרופוליס ו/או עם ויטמין C כתרופות שונות לחיזוק מערכת החיסון.
5. השימוש צריך להיעשות בצורה מבוקרת ולתקופות קצרות.

גינסנג קוריאני Panax ginseng

צמח ממשפחת הקיסוסיים – הפאנקס, מיוונית – "". צורת שורשיו כדמות אדם, ולכן ייחסו לו את תכונות הריפוי. החומר הפעיל הוא הגינסנוזיד – גליקוסיד בעל מבנה של סטרואיד בתוספת סוכרים. פעילותו חזקה נגד נגיפים ופעילות ונגד גידולים עקב עידוד יצירת האינטרפרון בגוף.
כמו כן ידועות השפעתו על בלוטת ההרת (תימוס) והשפעתו על ייצור תאים, שהם תאי מערכת החיסון בעלי יכולת הלחימה בחיידקים, בנגיפים ובגורמי מחלה אחרים. פעילויות נוספות של הצמח הן בתחום חיזוק הגוף, פעילות נוגדת חמצון והגברת הפעילות ההורמונאלית. אין ספק שנטילתו בצורה נכונה יכולה לשפר את כוחו של החולה ואת מערכת החיסון שלו.

שוש קירח Locorice – Glycyrrhiza

צמח ממשפחת הפרפרניים הידוע בשמו העממי – ליקוריס.
הצמח שימש צמח מרפא חשוב באוכלוסיות שונות נגד דלקות בשתן ונגד עצירות. החומר הפעיל הוא גליצירהיזין שהוא בעל מבנה דמוי סטרואיד ודומה לתרופות הקורטיזון. עם זה הוכרה פעילותו ביצירת מאקרופאגים וייצור אינטרפרון. יש לו פעילות "אנטיביוטית" רחבת טווח והוא מסייע בטיפול במחלות מערכת הנשימה והעיכול, תוך כדי שמירה על רירית הקיבה והתריסריון ופעילות כנגד דלקות פרקים ומחלות עור.

פרע St. John's Wort – Hypericum perfurayum

צמח ממשפחת הפרעיים שהנפוץ ביניהם הגדל בארצנו הוא הפרט המסולסל. הצמח מכיל כמה חומרים פעילים והחוקרים מייחסים את ההצלחה של הצמח לפעילותם של כל החומרים גם יחד. החומר הפעיל המרכזי הוא ההיפריצין, וכן פעילים הפסאדו היפריצין וכמה פלבנואידים, ולכולם יחד יש פעילות אנטי-נגיפית ואנטי-חיידקית, אם כי הצמח פורסם בעיקר בגלל פעילותו האנטי-דיכאונית. הצמח נמצא בתרכובות שונות של צמחים בקפסולות ובכדורים, כתרופה "טבעית" אנטי-דיכאונית וכמרכיב מרכזי בחיזוק מערכת החיסון.

אונקריה לבידה Cat's Claw – Uncaria tomentosa

צמח בר ממשפחת הפואתיים הגדל ביערות הגשם העתיקים שבאזור האמזונס הפרואני. הצמח מוכר היטב בקרב האינדיאנים שהשתמשו בו לטיפול בזיהומים שונים. ברפואה העממית השתמשו בו לטיפול בדלקות פרקים, להפרעות שונות במערכת העיכול ולטיפול בנגעי עור כרוניים. החומרים הפעילים הם האלקלואידים, האיזופטרופודין, הרינקופילים והאינקרין F.
הראשון מעלה את מספר הפאגוציטים, התאים בעלי יכולת ההריגה של תאים זרים וגירוי של מנגנונים אחרים במערכת החיסון. כמו כן לאלקלואידים המצויים בו יש פעילות המעכבת גידול תאים סרטניים. במחקרים ברחבי העולם הוכחה פעילותו בטיפול במחלות זיהומיות שונות וכן בחיזוק המערכת החיסונית הכללית ואצל חולי סרטן.

דיוניאה Dionaea muscital – Venus

צמח ממשפחת הטלליתיים השייך לצמחים הטורפים. (מאפשר תפיסת חרקים ועיכולם ע"י חומצות). מהצמח מופקים ומופרשים חומרים, כמו חומצות אמינו, נפתוקינונים וגליקוסידים בעלי פעילות המחזקת את מערכת החיסון, בעיקר בהפרשת תמציות כלורופורם. החומרים מגבירים את פעילות הלימפוציטים והם בעלי פעילות אנטי-גידולי. מוצר שנבדק מדעית ונקרא Carnivora – מצוי בטיפות ובזריקות. פעילות אנטי-דלקתית רחבה נגד חיידקים גרם-חיוביים ושליליים, פעילות חזקה נגד פטריות שונות וטפילים פרוטוזוה Protosoa, כמו כן השפעה חזקה נגד נגיפים ובעיקר נגיף השפעת ונגיפים הפוגעים בכבד כמו הציטומגלווירוס (CMV) והגיפים הפוגעים במערכת העיכול אצל ילדים כמו הרוטהוירוס (Rotavirus).

הקוקאין המופק מצמח הקוקה ובחלקו משמש כסם,
מהווה בסיס לחומרי ההרדמה הפרוקאין והטטרקאין.